måndag 28 juli 2014

Inbjudan till grundkursen med start den 25/8 skickas under veckan

Vi har under sommaren inte hunnit svara alla er som anmält till grundkursen med start den 25/8. Ni är alla välkomna och inbjudan kommer att skickas ut till er via mail senare under veckan.

Om det är någon som inte får en inbjudan senast fredag, så skicka er anmälan igen då vi haft lite strul med mailen. Vi vet därför inte till 100% att alla anmälningar kommit fram.

//Lena & Anette

Badväder...

Hundträning blir inte alltid som man tänkt sig...
Jag var ikväll iväg för att träna lite vatten med Bull och Knox. Ut med några dummysar till en vassrugge medan hundarna satt en lång bit bort så att de anade vad jag gjorde men inte mer. Sedan gick jag iväg och skickade hundarna på några landjobb för att "sudda" vattendummysarna ytterligare. Jag gick sedan tillbaka för att skicka Bull på vattnet och han simmar på bra mot vassruggen som ligger ca 70 meter bort. På vägen ska han passera två andra vassruggar ca 50 meter ut och börjar svaja mot den ena och jag bråkar lite på honom för att få honom vidare. Då hittar han en dummy i den ena främre vassruggen som flutit bort från den bortre ruggen - skit. Inte mycket att göra åt utan skicka igen. Bull simmar åter igen på bra ca 50 meter för att sedan envisas med att simma mot den främre ruggen igen. Ingen dummy där, men jag kan inte få honom att vända ut mot den bakre ruggen och efter en stunds strulande tappar Bull förtroendet och slutar att lita på mig och vänder tillbaka mot landhållet. Det är nog det värsta som kan hända i vattenträning om hundarna kommer på att man kan simma tillbaka till land - då finns inget alternativ - det är bara att kliva i själv och simma med hunden ut. Kvickt av med shorts och linne och hoppa i med underkläderna. Jag kan inte påstå att det var det trevligaste doppet (i en sunkig damm) jag gjort i mitt liv, men simmande gjorde vi (jag och Bull) och dummysen kom hem snyggt och prydligt. Sedan var det bara att skicka Bull igen för att få honom att lita på mig och sig själv. Denna gång simmade han kraftfullt ut alla 70 meter utan att strula vid de främre vassruggarna. Envisast vinner!
Tur att det ändå var badväder med 27gr även ikväll...

En dusch med hårtvätt och allt blev det när jag kom hem.

//Lena

söndag 13 juli 2014

Hemma igen

Nu är vi hemma igen efter två underbara veckor i Belgien och England.
Jag avslutade min träningstur och Steve och Sally Richardson i tisdags. Mer nyttig träning och det känns verkligen som om jag fått med mig många bra tips gällande de små detaljerna och det är dessa som gör skillnad när man vill nå toppen. Nu är det bara hem och träna vidare och slipa på detaljerna.
Det kommer definitivt bli fler resor med hundträning till England i framtiden.



Vi vill rikta ett STORT TACK för gästfriheten till Leo och Jill samt



till Sara och Peter! Underbara värdar och många goda skratt!
BIG THANKS for your great hospitality Leo & Jill and Sara & Peter!



Hej då England!


//Lena

måndag 7 juli 2014

Gruppträning

Idag var jag med på Grahams ordinarie träningsgrupp med lite blandat novice- och openhundar. Totalt var vi 8 hundar inkl. den Graham själv hade med sig ut.




Till att börja med hade jag Knox med mig. Vi körde lite blandade övningar. Vi började med hyfsat långa halvblinda linjer rakt och diagonalt över dike och å. Vi gick sedan in i skogen för att köra blinda linjer, först längs med en skogsväg som vek av där vi skulle stoppa hundarna och vinkla en liten bit in i skogen och sedan en apport diagonalt snett över en skogsväg och upp i en glänta 50 meter upp i skogen. Vi avslutade med markeringar på en walk-up på fältet.
Knox skötte sig exemplariskt idag och var faktiskt den hund som löste uppgifterna bäst av alla så lite stolt var jag.

När vi var klara med detta gick vi tillbaka upp mot Grahams hus och några av oss bytte till lite yngre hundar, bl a jag till Bull. Vi körde en övning där vi gick fram två och två och omväxlande skickade på en halvblind (samma ställe Bull hämtade på igår) och på en fördröjd markering över dammen. Även Bull gick som en klocka idag.



Vi avslutade med en gemensam fika inne hos Graham med nybakt kaka.

Planen är definitivt att komma tillbaka till England för mer hundträning i framtiden.
Jag glömde igår att tacka Jill och Leo för deras stora gästfrihet. STORT TACK!

//Lena och övriga klanen

söndag 6 juli 2014

Träning i England

Tre träningsdagar så långt i England.
I torsdags och fredags tränaren jag med Daniel Higgscroft. Övningarna han använder är väldigt lika de vi använder i Sverige, men en sak är säker och de är mycket petigare på smådetaljer här, nyttigt att se och bli uppmärksam på. Jag tyckte mycket om Daniels sätt att förklara varför och vara inne och peta på små detaljer i mitt sätt att handla hundarna. Små förändringar i hur jag stod, tog det lugnare/snabbare, lutade kroppen mm gjorde stor skillnad på detaljerna - absolut tänkvärt och saker att ta med mig hem.




Idag har vi varit hos Graham Roberts. Även hans övningar är väldigt lika de vi använder i Sverige. Hans sätt skiljer sig dock något från Daniels då han vill att hundarna ska jaga mer på egen hand när det kommer in i vittringsområdet och inte handlas så mycket. Jag förstår hans tanke och tror att det funkar om du i grunden har en mycket bra lydnad och lyhördhet för signalerna. Behöver fundera på det.
Även Graham är bra på att förklara och varför han tänker/gör på ett visst sätt och ger direkt feed-back på hur jag hanterat olika svårigheter/handlat.
Vi tränade även lite vattenarbete idag och där gick både Bull och Knox bättre är Grahams visningshundar. Lite kul (-:

Imorgon ska jag hänga på Grahams ordinarie träningsgrupp. Ska bli kul.









Bild på Sam och Storm i en av järnvägsbroarna strax utanför Grahams hus. Järnvägen går mellan London och Brighton och bron är från ca år 1830 om jag inte minns informationen fel. En fantastisk konstruktion.

//Lena

torsdag 3 juli 2014

London

Morgonrunda i strålande solsken på den Engelska landsbygden.
Tur att vi har Teddy boendes hemma hos oss att ta hand om alla djuren så att vi kan njuta fullt ut av semestern.






Igår tog vi en tur till London, så hundarna stannade hemma hos Sara och Peter. Vi visade Sam så mycket vi kunde hinna med på en dag med det mest obligatoriska som Buckingham palace med vaktombyte, Big Ben, London Eye - vilken utsikt och naturligtvis var vi tvungna och ta en titt in på Selfridge utan att handla (-:












//Lena

tisdag 1 juli 2014

Gästfrihet!

Engelsmännen är ett underbart folk. Vänligare och gästfriare får du leta efter!

Vi landade i England igår kväll och meningen var att vi skulle bo på bed & breakfast och sedan hälsa på Sara, som vi träffat några gånger i Belgien och hennes man Peter som är gamekeeper, stax utanför London. De insisterade på att vi skulle stanna över hos dem istället och de har även passat våra hundar när vi varit på sightseeing och bjudit oss på mat.



Hundträning har vi även hunnit med i eftermiddag på deras fantastiska marker i anslutning till floden Medway.


Sara och hennes ena hund.


Tur att det finns terränggående bilar så att vi slapp gå (-:


Sam och Peter har kört runt ägorna en bra stund i eftermiddag i deras fyrhjulsdrivna bil.


//Lena