tisdag 22 november 2011

Ledarskap och syskon

Som jag skrivit kort om tidigare var jag i lördags och träffade vargarna på Kolmårdens djurpark. Det var ett spännande möte med sex vargar, tre tikar och tre hanar. De var alla flaskmatade (kull ihopsatt från två olika vargpar) från 3 resp 7 dagar och med en schäfer som fostermamma. Vargarna var idag 4,5 år gamla. Tikarna var kastrerade för att det inte skulle bli valpar mellan syskon.

Vi var ett gäng om 10 personer inkl 2 djurskötare som skulle gå in i varghägnet. Innan vi fick gå in fick vi till oss en hel del restriktioner om hur vi skulle bete oss i hägnet. Det var bl a mycket viktigt att vargarna fick komma fram till oss och hälsa, och att inte vi trängde oss på.

När vi kom in så kom en av tikarna fram för att hälsa. Skötarna berättade att det var tiken som stod lägst i rang, och det visade sig också tydligt när ytterligare tre vargar kom för att hälsa. Ledartiken visade genast att det var HON som skulle hälsa och gick mot den ranglåga tiken som slängde sig på sidan och visade sig underlägsen. Ledartiken "tryckte ändå till" den ranglåga tiken genom att med käftarna markera över nosen.

Under besöket blev det väldigt tydligt att vargarna håller mycket strikt på sin rangordning i flocken och att de i "varje möte" sinsemellan tydligt visar "ledarskap och respekt/underlägsenhet". Vi flera exempel på detta under timmen vi var inne hos vargarna.
Ledarskapet är mycket tydligt. Något att tänka på i relationen med våra hundar!

Det var ett mycket spännande besök, och lärorikt.
Får ni möjlighet att besöka vargar kan jag verkligen rekommendera ett möte.


Från Kolmården körde jag vidare till Bulls uppfödare strax utanför Uppsala. Jag kom för sent till lördagens anordnade träning, men kom lagom till middag och fest tillsammans med en hel drös med retrievervänner. I sen timma kom vi i säng.

På söndagen hade vi en valpträff för Bulls syskon. Fem av sju hade möjlighet att komma. Det var jättekul att se dem alla, då jag inte sett dem sedan de var 8 veckor. Vi tränade lite och det såg mycket bra ut. Ingen av hundarna hade tränats något nämnvärt i apportering. Alla visade fina upptag, bra lugna grepp, bra näsa och lugn vid sidan. Det bådar gott. Nu är det dax att börja ta tag i träningen lite mer ordentligt.

Stort tack till Helena och Fredrik för gästfrihet och en mycket trevlig helg.

//Lena


0 kommentarer: